Την πρώτη επίσημη επίσκεψή του από τις αλησμόνητες πατρίδες, από τη Σμύρνη της Μικράς Ασίας, την χιλιοπονεμένη και τραγουδισμένη Σμύρνη των Ελλήνων (των Γκιαούρηδων) θα πραγματοποιήσει ο Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, στην προσφυγομάνα Νέα Σμύρνη της Αττικής.

Το γεγονός αυτό έχει ξεσηκώσει τους Σμυρνιούς και τους Μικρασιάτες, τους απογόνους των προσφύγων στην Αττική γη, και προετοιμάζονται να τον υποδεχθούν με όλες τις  δέουσες τιμές. Μάλιστα η με ανακοίνωσή της η Ενωση Σμυρναίων την οποία εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου υπογράφουν ο πρόεδρος Γεώργιος Αρχοντάκης και ο γενικός γραμματέας Νίκος Βικέτος, και απευθυνόμενοι και στους υπόλοιπους προσφυγικούς συλλόγους αναφέρουν:

MHTROPOLITHS.SMYRNHS.BARTHOLOMAIOS.SAMARAS.24.9.2016

«Η Ένωση Σμυρναίων, έχει τη χαρά και την τιμή να υποδεχτεί επισήμως στην Αθήνα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίο την Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2017. Το πρωί της Κυριακής θα γίνει Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Καρύτση (πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση, Αθήνα). Στη συνέχεια, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, περί ώραν 11.30 π.μ., θα γίνει η επίσημη υποδοχή του κ. Βαρθολομαίου στο Ιστορικό Μουσείο Αθηνών (πλατεία Κολοκοτρώνη – οδός Σταδίου, Αθήνα), στην Ιστορική Αίθουσα Συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής, όπου, με την ευγενική πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα της Εθνολογικής και Ιστορικής Εταιρείας της Ελλάδος κ. Ιωάννη Μαζαράκη – Αινιάνος, θα εκτίθενται σε ειδικές προθήκες τα Αρχιερατικά Άμφια και η μίτρα του Εθνοϊερομάρτυρα Χρυσοστόμου (Καλαφάτη). Mετά την ομιλία του κ. Βαρθολομαίου το «Αθηναϊκό Χορωδιακό Σύνολο », υπό τη Διεύθυνση του Αρχιμουσικού κ. Δημήτρη Καραβέλη, θα ερμηνεύσει παραδοσιακά σμυρναϊκά τραγούδια. Σας καλούμε λοιπόν να συμμετάσχετε στη λαμπρή υποδοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη της Σμύρνης, της γενέτειρας των πατέρων μας, ο οποίος επισκέπτεται επισήμως την πρωτεύουσα του Κράτους μας, για να τιμήσει τη μεγάλη Μικρασιατική Οικογένεια, που συνεχίζει να διατηρεί  στην καρδιά της τις παραδόσεις και τις αξίες αλλοτινών αξέχαστων εποχών».