Ένα πανθήμερο εκδηλώσεων προγραμματίζει η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης Αττικής, στις καθιερωμένες πλέον εκδηλώσεις με τον γενικό τίτλο «του Σταυρού στην Αργυρούπολη», όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πλούσιες εκδηλώσεις.

Από τις 13 έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2017, εκδηλώσεις θα καλύψουν κάθε δραστηριότητα με έντονο ποντιακό χρώμα, ενώ θα πραγματοποιηθεί και το 11ο αντάμωμα Ελλήνων Αργυρουπολιτών του Πόντου.

Ο χώρος εκδηλώσεων είναι η πλατεία Πόντου, στο Μετρό της Αργυρούπολης, και η συνδιοργάνωση γίνεται με τον δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης.

Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονται, καλλιτεχνικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις, χορευτικά συγκροτήματα, γιορτή νεολαίας, ομιλίες, εκθέσεις, προβολές, ποντιακό γλέντι, περίπτερα με είδη λαϊκής τέχνης, βιβλία και παραδοσιακά προϊόντα.

Το έθιμο της Υψώσεως του Σταυρού στον Πόντο

Το έθιμο της Υψώσεως του Σταυρού στον Πόντο, στις 14 Σεπτεμβρίου οι νοικοκυρές στον Πόντο, έφτιαχναν προζύμι με βασιλικό και το χρησιμοποιούσαν για την Παρασκευή ψωμιού. Το προζύμι το φύλαγαν μέσα σε σακιά, μαζί με το αλεύρι και το χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή ψωμιού ή πρόσφορου και κρατούσαν λίγο ζυμάρι για την επόμενη φορά. Το περίεργο είναι ότι το ψωμί φούσκωνε χωρίς την προσθήκη μαγιάς και το απέδιδαν στην «χάρη» του Τιμίου Σταυρού.