ΤΟΥ ΦΟΡΗ ΠΕΤΑΛΙΔΗ

Έφυγε για την αιωνιότητα, ο αθεράπευτα νοσταλγός της πατρώας Πόντιας γης, ο Χριστόφορος Χριστοφορίδης (Σάρπογλης), ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στην ποντιακή λαογραφία και παράδοση, ένας ανιδιοτελής απόγονος των Ελλήνων προσφύγων του Πόντου, ο οποίος προσέφερε αφιλοκερδώς τις γνώσεις τους στις επόμενες γενιές, ένας ακούραστος συνεργάτης της εφημερίδας ΕύΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ, σε ηλικία 97 ετών.

Επιτυχημένος επιστήμονας ανέβηκε όλα τα σκαλιά της ιεραρχίας στο Υπουργείο Γεωργίας, βοήθησε την στην αναδιοργάνωση της αντίστοιχης υπηρεσίας στην Αρχή Αναδασμού της Κύπρου και συνταξιοδοτήθηκε το 1996 και αφιερώθηκε εξ ολοκλήρου για να αναδείξει την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, της ποντιακής διαλέκτου και της παράδοσης, βοηθώντας αφιλοκερδώς, τόσο καλλιτέχνες, λογοτέχνες και ποιητές, για την ορθή απόδοση και γραφή στίχων, ποιημάτων και λογοτεχνικών κειμένων.

Ο Χριστόφορος Χριστοφορίδης, γεννήθηκε στο χωριό Ξηρολίμνη του νομού Κοζάνης στις 31 Δεκεμβρίου 1926, με απώτερη καταγωγή από το χωριό Κουνάκα της Άνω Ματσούκας του Πόντου και οι γονείς του Ευστάθιος και Βαρβάρα, του μετέδωσαν τις αξίες των παραδόσεων του ελληνισμού του Πόντου.

Φοίτησε στο Γυμνάσιο της Κοζάνης, καις τη συνέχεια στη Γεωπονοδασολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπήρξε από τους πιο δραστήριους φοιτητές για το ποντιακό ελληνισμό, και το 1955, ξεκίνησε την σταδιοδρομία του στο Υπουργείο Γεωργία, βοήθησε στην ίδρυση της Αρχής Αναδασμού της Κύπρου και συνταξιοδοτήθηκε ως Διευθυντής Α’ από το Υπουργείο Γεωργίας.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, υπήρξε συμφοιτητής του Ήρωα του Κυπριακού Ελληνισμού Κυριάκο Μάτση, γεγονός που ανέφερε συνεχώς στις συζητήσεις του όταν αναφέρονταν στον κυπριακό ελληνισμό.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα, υπηρέτησε στον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Ποντίων Αθηνών (ΚΟΠΑ) ως γενικός γραμματέας και ως πρόεδρος, αφήνοντας το αποτύπωμά του με τις δράσεις του, ήταν από τα σημαντικά στελέχη στο Σύνδεσμο Κοζανιτών Αθηνών “Ο Λασσάνης”, στην Παμποντιακή Ένωση Αθηνών και στην Επιτροπή Ποντιακών Μελετών (ΕΠΜ), και με την έλευσή του στη Θεσσαλονίκη, υπήρξε μέλος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης και της Ένωσης Ποντίων Ματσούκας, βοηθώντας τις δράσεις τους με τις πολύτιμες γνώσεις του, όπως και του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης, βοηθώντας τους νέους στις διάφορες πολιτιστικές τους εκδηλώσεις.

ENOSH.PONTION.MATSOYKAS.BASILOPITA.KERIN.21.1.2023.IMG 8799 5

Επιμελήθηκε τα χειρόγραφα του πατέρα του Στάθη Χριστοφορίδη (Σάρπογλη) με τίτλο “Μαύρα Καιρούς και μαύρα ημέρας”, που εκδόθηκαν στην ποντιακή, τρία βιβλία που αναφέρονται στην ζωή και τη δράση της οικογενείας του, με σημαντική συνεισφορά στην ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου.

BIBLIO.XRISTOFORIDI.STATHI.AMIRANT.ARAPANT

Η κηδεία του Χριστόφορου Χριστοφορίδη (Σάρπογλη) θα γίνει την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 στις 12 το μεσημέρι, στη Ξηρολίμνη Κοζάνης, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και θα ακολουθήσει δεξίωση στο κέντρο “Ακρίτας” στα Αλωνάκια Κοζάνης.

Η εφημερίδα ΕύΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ και το site efxinospontos.gr στις οποίες ήταν αφιλοκερδώς συνεργάτης στην σωστή γραφή της ποντιακής διαλέκτου, εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Ο Χριστόφορος Χριστοφορίδης (Σάρπογλης), θα είναι βρίσκεται πάντοτε κοντά μας, για να μας κάνει τις εύστοχες παρατηρήσεις του με πραότητα και νηφαλιότητα, ως ένας αθεράπευτα νοσταλγός της πατρώας Πόντιας γης.

Ποντιακός Στίχος

Με μεγάλη θλίψη ανακοινώνουμε την απώλεια του αγαπημένου μας Χριστόφορου Χριστοφορίδη (Σάρπογλη), ενός ανθρώπου που αφιέρωσε τη ζωή του στην επιστήμη, την παράδοση και την εν γένει ποντιακή κοινότητα και λαογραφία. Ενός ανθρώπου γλυκύτατου, πράου, μειλίχιου και γλυκομίλητου ο οποίος χαρακτηριζόταν για το απαράμιλλο πάθος και την αγάπη του για την ποντιακή παράδοση και τον πολιτισμό.

Ο Χριστόφορος γεννήθηκε στην Ξηρολίμνη Κοζάνης την 31η Δεκεμβρίου 1926. Οι ρίζες του βρίσκονται στην Κουνάκα της Άνω Ματσούκας του Πόντου, από όπου οι γονείς του, Ευστάθιος και Βαρβάρα, του μετέφεραν τις αξίες και τις παραδόσεις του ποντιακού λαού.

Σπούδασε στη Γεωπονοδασολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 1955 ξεκίνησε την καριέρα του στο Υπουργείο Γεωργίας. Μεταξύ 1971 και 1973, υπηρέτησε στην Αρχή Αναδασμού Κύπρου και το 1986 συνταξιοδοτήθηκε ως Διευθυντής Α'.

Η αγάπη του για την παράδοση και τον πολιτισμό τον οδήγησε στον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Ποντίων Αθηνών (Κ.Ο.Π.Α.), όπου υπηρέτησε ως γενικός γραμματέας και πρόεδρος. Παράλληλα, συνέβαλε σημαντικά στον Σύνδεσμο Κοζανιτών Αθηνών «Ο Λασσάνης», την Παμποντιακή Ένωση Αθηνών καθώς και την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών (Ε.ΠΟ.ΜΕ) της οποίας υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος.

Με αίσθημα καθήκοντος προς τον πατέρα του, επιμελήθηκε και εξέδωσε γραπτά κείμενα για την ιστορία και τις παραδόσεις της Κουνάκας, με τίτλο «Μαύρα καιρούς και μαύρα ημέρας». Τα τρία βιβλία της σειράς αποτελούν σημαντική συνεισφορά στην ποντιακή λογοτεχνία και ιστορία.

Για 19 χρόνια, επιμελήθηκε το περιοδικό «Ποντιακό Βήμα» της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης, προσφέροντας εθελοντικά τις γνώσεις και την εμπειρία του. Επίσης, αφιλοκερδώς επιμελήθηκε ποντιακά κείμενα και εκδόσεις πολλών συγγραφέων.

Η ομάδα μας, «Ποντιακός Στίχος», θα είναι αιωνίως ευγνωμονούσα προς τον Χριστόφορο Χριστοφορίδη για την ανεκτίμητη βοήθειά του. Η συμβολή του ήταν ανεκτίμητη, μοιράζοντας τις γνώσεις του και υποστηρίζοντας το έργο μας, βοηθώντας στην ορθότερη καταγραφή στίχων της ποντιακής.

Αγαπημένε μας Χριστόφορε, η απουσία σου θα αφήσει ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Οι μνήμες σου, οι γνώσεις σου και η αγάπη σου για την ποντιακή παράδοση θα συνεχίσουν να μας εμπνέουν και να μας καθοδηγούν. Καλό σου ταξίδι.

Η κηδεία του αγαπημένου μας Χριστόφορου θα τελεστεί στο χωριό του στην Ξηρολίμνη Κοζάνης αύριο στις 12:00 στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Ξηρολίμνης. Θα ακολουθήσει δεξίωση στο Κέντρο Ακρίτας στα Αλωνάκια.

Με σεβασμό και εκτίμηση,

Η ομάδα «Ποντιακός Στίχος»

Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης: " Καλό Παράδεισο Θείο Στοφόρε"

Το σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης αποχαιρετά με θλίψη τον ακάματο εργάτη της Ποντιακής Λαογραφίας και Παράδοσης.

Χριστόφορο Χριστοφορίδη που άφησε πλήρης ημερών σήμερα τα εγκόσμια στην Κοζάνη.

Επί δεκαετίες ο εκλιπών ο αγαπητός αυτός άνθρωπος με την περισσή ευγένεια διακονούσε με απαράμιλλο ζήλο τα σεβάσματα που του παρέδωσε ο πατέρας του Σάρπογλης από την ορεινή Κουνάκα Άνω Ματσούκας Τραπεζούντας.

Υπήρξε μια μοναδική προσωπικότητα που αγνοούσε την έπαρση την αλαζονεία και την αίσθηση ότι κάποιος γνωρίζει τα πάντα.

Η συνεισφορά του στην διατήρηση της γλώσσας μας, των Ελληνικών Τραπεζούντας ήταν ένας θησαυρός.

Πολλοί έμαθαν από αυτόν και σεμνύνονται να αποκαλούν τον εαυτό τους, μαθητή του.

Αγνός, τίμιος, ειλικρινής, πατριώτης.

Μας συγκινούσε πάντα όταν παρά την επιβάρυνση της υγείας του ερχόταν στις εκδηλώσεις του σωματείου μας για να μας τιμήσει και αυτό δεν θα το λησμονήσουμε ποτέ.

Στα Ουράνια πλατώματα ευχόμαστε να συναντήσει τον ανεψιό του Χρήστο Αντωνιάδη και τον συμφοιτητή του Ήρωα του Κυπριακού Ελληνισμού Κυριάκο Μάτση.

Αθάνατος!

Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής (ΕΠΟΝΑ)

MERIMNA.EPONA.XRISTOFORIDIS.XRISTOFOROS.2018

Σήμερα έφυγε από κοντά μας ο Χριστόφορος Χριστοφορίδης (Σάρπογλης), άνθρωπος ιδιαίτερα γλυκύς, αγαπητός και με ήθος. Όντας Ιστορικός - Ερευνητής Λαογραφίας και Πολιτισμού, με διακριτή αγάπη για την ποντιακή παράδοση, την οποία υπηρέτησε πιστά, άφησε πίσω του σπουδαίο συγγραφικό έργο και όχι μόνο. Η προσφορά του στον ποντιακό χώρο είναι μεγάλη και αξιόλογη.

Η θλίψη μας είναι βαθιά, καθώς η απώλεια ενός τόσο αξιοσέβαστου ανθρώπου είναι δυσαναπλήρωτη. Ευχόμαστε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Καλό Παράδεισο αγαπητέ Σάρπογλη. Αιώνια η Μνήμη…

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη της Ένωσης στην Μέριμνα Ποντίων Κυριών στη Θεσσαλονίκη το 2018.

Αποχαιρετισμός στον Χριστόφορο Χριστοφορίδη

Έφυγε χθες από τη ζωή ο «δικός» μας Χριστόφορος. Ο διαπρεπής επιστήμονας, ο σεμνός και ταπεινόφρων που με το παράδειγμά του δίδασκε την αρετή, με την αγνή ψυχή και την σπάνια ευπρέπεια του χαρακτήρα του, ο ανιδιοτελής υπηρέτης της ποντιακής ιδέας, ο ακάματος μύστης της ποντιακής λαογραφίας. Σεβαστέ φίλε, στο ξόδι σου υποκλινόμαστε με βαθιά εκτίμηση και ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Γιώργος Λυσαρίδης, τέως πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης

Ο καλλιτέχνης Χρήστος Ακριτίδης για την απώλεια του Χριστόφορου Χριστοφορίδη:

Αγαπητέ μου ΔΑΣΚΑΛΕ,

αγαπητέ μου ΦΙΛΕ Χριστόφορε Χριστοφορίδη,

Τούτη την ώρα τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψω τα συναισθήματα μου. Λένε πως η Ελληνική γλώσσα είναι πλούσια μα εγώ δεν μπορώ να βρω εκείνα τα λόγια για να πω και να γράψω αυτά που αισθάνομαι.

Σ’ ευχαριστώ για όλα αυτά που μου δίδαξες όλα αυτά τα χρόνια.

Σε αποχαιρετώ με αυτά τα λίγα λόγια και είμαι βέβαιος ( άλλωστε τα πολλά λόγια δεν ήταν στοιχείο του χαρακτήρα σου ) πως ο Παράδεισος δημιουργήθηκε για ανθρώπους σαν εσένα.

Ελαφρύ το χώμα τις Ξηρολίμνης που θα σε σκεπάσει.

Ο καλός σου μαθητής (όπως έλεγες πάντα).

Χρήστος Ακριτίδης.