Με αναφορά στην καθιέρωση της ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά και την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, έγινε η κοπή της βασιλόπιτας στην προσφυγομάνα Καλαμαριά, και συγκεκριμένα στα γραφεία της «Αδελφότητας Κρωμναίων», από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ).
Την κοπή της βασιλόπιτας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ο οποίος ανέφερε ότι με συντονισμένες ενέργειες πρέπει να πετύχουμε να γίνει η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας.
Στην κοπή της βασιλόπιτας, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της ελληνικής Βουλής, της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και εκπροσώπων ποντιακών σωματείων, εκπροσώπων των δύο Ομοσπονδιών Μικρασιατών και Προσφυγικών Σωματείων, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε επετειακή αναφορά στην ιστορική απόφαση της Βουλής των Ελλήνων για την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως (Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου).
Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) Χριστίνα Σαχινίδου στον χαιρετισμό της, μεταξύ άλλων επισήμανε ότι η εκδήλωση τελείται στην αίθουσα του αρχαιότερου ποντιακού σωματείου της Καλαμαριάς, και ανέφερε ότι η Ομοσπονδία θα συνεχίσει αταλάντευντα να αγωνίζεται για τα δίκαια αιτήματα του ποντιακού ελληνισμού, μέχρι να έρθει η τελική δικαίωση.
Επίσης η Χρίστίνα Σαχινίδου, αναφέρθηκε στα θύματα των Τεμπών και στην χορεύτρια της «Αδελφότητας Κρωμναίων» Μαρία Εγούτ, χορεύτρια και μουσικός, (ένα από τα θύματα) τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.
Η Χριστίνα Σαχινιδου αναφέρθηκε επίσης και στη μεγάλη συμβουλή του επίτιμου προέδρου της ΠΟΠΣ, Στέφανου Τανιμανίδη, στην αναγνώριση από την ελληνική Βουλή της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στις 24 Φεβρουαρίου 1994.
Με αφορμή την συμπλήρωση 30 ετών από την ψήφιση του νόμου 2193 (24/2/1994) ακολούθησε ομιλία με εισηγητή τον πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής της ΠΟΠΣ Κωσταντίνο Σαμουρκασίδη.
Στην ομιλία του ο Κώστας Σαμουρκασίδης, μεταξύ άλλων ανέφερε.
Για τους Έλληνες ποντιακής καταγωγής η 19η Μαΐου αποτελεί μία ημέρα ορόσημο, μία ημέρα τιμής και μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού από τους νεότουρκους και τους κεμαλικούς. Για να φθάσουμε όμως στη 19η Μαΐου, είχε προηγηθεί η 24η Φεβρουαρίου. Χθες, 24 Φεβρουαρίου 2024, συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από την ιστορική απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, με την οποία καθιερώθηκε η 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας. Και είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή η ημέρα γιατί αναδεικνύει την ιστορική διαδρομή του Ποντιακού Ελληνισμού από την αρχική του εγκατάσταση στη Μητέρα-Πατρίδα, την Ελλάδα μέχρι και σήμερα. Και το κυριότερο, αναδεικνύει τον αγώνα των ίδιων των προσφύγων για την κατάκτηση του δικαιώματός τους στη μνήμη. Γιατί το δικαίωμα των Ποντίων στη μνήμη δεν ήταν κάτι δεδομένο. Πώς όμως μετατράπηκε η τραυματική προσφυγική μνήμη του 1922 σε επίσημη μνήμη του ελληνικού κράτους; Το ελληνικό κράτος προώθησε επίσημα μια πολιτική λήθης για τα γεγονότα στη Μικρά Ασία.
Μετά από πολυετείς προσπάθειες του οργανωμένου ποντιακού χώρου, η ελληνική Βουλή με ομόφωνη απόφασή της τον Φεβρουάριο του 1994 καθιέρωσε τη 19η Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου», μία απόφαση με την οποία εγγράφηκε στην επίσημη μνήμη του ελληνικού κράτους η τραυματική προσφυγική μνήμη του 1922 μετά από 72 χρόνια λήθης.
Τέσσερα χρόνια μετά, τον Οκτώβριο του 1998, η ελληνική Βουλή ψήφισε ομόφωνα την καθιέρωση της «14ης Σεπτεμβρίου ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας», ενώ μόλις τον Ιούλιο του 2022 καθιερώθηκε η 6η Απριλίου ως «Ημέρα Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού».
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και εκπρόσωπος του δημάρχου Βασίλης Γάκης, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, Φάνης Παππάς, Στράτος Σιμόπουλος, Διαμαντής Γκολιδάκης και Μιχάλης Χουρδάκης, ο πρώην υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων Αριστείδης Χρυσόπουλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, Αντώνης Οραήλογλου και ο Στέφανος Τανιμανίδης.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Θεοδόσης Κυριακίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημασία της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, της οποίας είναι επιστημονικός συνεργάτης και όπως είπε, ιδρύθηκε χάρις στην χρηματοδότησής της από τον ομογενή Ιβάν Σαββίδη και ασχολείται με θέμα του ποντιακού ελληνισμού και της Γενοκτονίας, και τόνισε ότι η Έδρα προχωρεί στην έκδοση βιβλίων σε συνεργασία με μεγάλα ξένα πανεπιστήμια και με την παγκόσμια επιστηνομική κοινότητα.
Στη συνέχεια ακολούθησε ο Πυρρίχιος χορός Σέρρα από χορευτές της Αδελφότητας Κρωμναίων Καλαμαριάς και της Καλλιτεχνικής Στέγης Βορείου Ελλάδος, με τη συνοδεία της λύρας του Κώστα Φουλίδη και του νταουλιού του Γιώργου Μιχαηλίδη, στη μνήμη των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών που στοίχισε τη ζωή σε 57 άτομα.
Ακολούθως το διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΠΣ απένειμε τιμής ένεκεν πλακέτα είς μνήμην του Κωνσταντίνου Κουρτίδη (καταδρομέα για την πολύτιμη προσφορά του στον Ποντιακό πολιτισμό και στην πατρίδα).
Με ανακοίνωσή του το διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΠΣ, ευχαριστεί θερμά για την φιλοξενία το διοικητικό συμβούλιο της «Αδελφότης Κρωμναίων» και ιδιαιτέρως τον πρόεδρο κ. Τάσο Αντωνιάδη για την ξενάγηση του Λαογραφικού Μουσείου, μια αρχειακή συλλογή καθώς πρόκειται για μοναδικά κειμήλια εκ Πόντου, και την πλούσια συλλογή της βιβλιοθήκης που είναι αρωγός στους νέους ερευνητές. Υίαν ευλοΐαν και καλοχρονίαν.